dimarts, 4 de desembre de 2012

"Río Tinto", planeta mart

"Río Tinto" és un riu costaner del sud d'Espanya que discorre al llarg de la província de Huelva, Andalusia, neix a la serra del Padre Caro i després de recórrer gairebé 100 km arriba fins a la ria de Huelva on es fon amb el riu Odiel. "Río Tinto" es un río costero del sur de España que discurre a lo largo de la provincia de Huelva, Andalucía, nace en la sierra de Padre Caro y tras recorrer casi 100 Km llega hasta la Ría de Huelva donde se funde con el río Odiel.
Les seves aigües vermelles es caracteritzen pel seu pH entre 1,7 i 2,5 (molt àcid), amb alt contingut en metalls pesants, ferro majoritàriament, coure, cadmi, manganès, etc., Però amb oxigen, ja que els organismes que hi al riu són fotosintètics en la seva majoria. No obstant això, des d'abans de l'aparició de l'home, en les seves aigües viuen microorganismes que s'alimenten només de minerals i s'adapten a hàbitats extrems; aquests organismes són tant procariotes com eucariotes, incloent-se entre els segons algunes espècies de fongs i algues endèmiques del riu . Per això, la NASA el va escollir com a hàbitat a estudiar per la seva possible similitud amb l'ambient del planeta Mart. Un experiment amb participació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), i desenvolupat al riu Negre, ha confirmat la possibilitat que determinats tipus d'organismes puguin sobreviure sota les restrictives condicions del planeta Mart.
Sus aguas rojas se caracterizan por su pH entre 1,7 y 2,5 (muy ácido), con alto contenido en metales pesados, hierro mayoritariamente, cobre, cadmio, manganeso, etc., pero con oxígeno, ya que los organismos que existen en el río son fotosintéticos en su mayoría. Sin embargo, desde antes de la aparición del hombre, en sus aguas viven microorganismos que se alimentan sólo de minerales y se adaptan a hábitats extremos; tales organismos son tanto procariotas como eucariotas, incluyéndose entre los segundos algunas especies de hongos y algas endémicas del río. Por ello, la NASA lo escogió como hábitat a estudiar por su posible similitud con el ambiente del planeta Marte. Un experimento con participación del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), y desarrollado en el río Tinto, ha confirmado la posibilidad de que determinados tipos de organismos puedan sobrevivir bajo las restrictivas condiciones del planeta Marte.
Hi podem gaudir de detalls com aquest.

1 comentari:

Joan González ha dit...

LES FOTOS QUE HE VIST DE RIO TINTO SON BRUTALS PER LA QUANTITAT DE COLORS I DETALLS...TOT UN MONT CONTAMINAT

SALUT
JOAN